Sockerskatt ska bidra till mer idrott i skolorna

Storbritannien inför en ny skatt på läsk meddelar landets finansminister i en budgetredovisning.


Skatten kommer införas i 2018 och gäller för drycker med mer än fem gram socker per milliliter. I den kategorin kan du räkna Fanta, Sprite och Schweppes tonic till exempel. En ännu högre skatt gäller för drycker med mer än 8 gram socker per milliliter och slår till emot Coca-Cola och Pepsi.

Den nya skatten gäller endast för sockersöta läskdrycker och berör inte mjölkbaserade drycker eller juicer.

coca-cola-zero-burkRegeringen räknar med att dra in nästan sex miljarder svenska kronor bara det första året och de pengarna ska gå till att utöka idrottsprogram i skolorna.

Skatten ska riktas direkt emot läsktillverkarna. Men det betyder inte nödvändigtvis att en burk läsk blir dyrare i matbutiken. Det finns nämligen inget krav på att återförsäljare för vidare skatten till en prisökning för konsumenten. Men läsktillverkare kan i alla fall uppmuntras att minska sockerinnehållet i sina produkter för att slippa betala skatt.

Flera studier har visat att det är lättare att få i sig för mycket socker i drycker än mat. Dessutom har läskdrycker lite näringsvärde utöver socker. Förhoppningen är att den nya skatten ska minska sockerkonsumtionen i landet och minska övervikt speciellt bland barn och ungdomar.