Nyupptäckt protein kopplas till bukfetma

Bristen på ett visst protein i magtarmkanalen har visat sig leda till inflammation och bukfetma hos möss, enligt ny studie från Sahlgrenska akademin.


 I den nyligen publicerade studien har forskare hittat den nyckelroll som ett protein (ZG16) spelar för att skydda kroppen mot tarmbakterier.

Forskare håller i mus som testats i studie.

I den nyligen publicerade studien har forskare hittat den nyckelroll som ett protein (ZG16) spelar för att skydda kroppen mot tarmbakterier.

Det tjocka slemlagret ser till att bakterier som människor normalt har i magtarmkanalen inte når ut i kroppens vävnader och ger istället inflammation och andra skador.

Möss som saknar proteinet tillåter fler bakterier att ta sig över tarmslemhinnan och in i kroppen. Vilket orsakade en låggradig inflammation. Det ledde även till en ökad fettansamling i buken.

Fyndet är ett specifikt protein som hjälper till att förhindra bakterier att komma in i kroppen är viktig för förståelsen av inflammatoriska tarmsjukdomar, men också för uppkomsten av mera generella sjukdomar som fetma och inflammationer.

– Det har börjat bli väldigt klart nu att det läcker mycket bakterier från tarmen och in i oss, vilket har del i inflammatoriska sjukdomar och även fetma, i alla fall hos möss. Det här visar på en princip som sannolikt är väldigt allmängiltig, säger Gunnar C Hansson, forskare vid Upsala Universitet och medförfattare till studien.

Hans kollega Joakim Bergström var först med upptäckten att det finns ett skyddande slemlager i tarmen som separerar tarmens bakterier från dess yta.