Din kroppsform säger mer om din hälsa än BMI

För vissa är det på rumpan för andra är det på magen, vart överflödigt fett sätter sig på kroppen varierar från person till person. Tyvärr har bukfett visat sig vara farligare för hjärtat än fett på rumpa och lår.


kroppsformerFörr har vi använt oss av BMI eller body mass index för att identifiera personer med mycket kroppsfett och som därmed har hög risk för fetma-relaterade sjukdomar. BMI är ett index som jämför din kroppsvikt med hur lång du är.

Nu visar en ny studie från USA att kroppsform, speciellt midjemått, ger en bättre indikation på vem som har ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom.

Studien fokuserade på patienter som redan har diabetes men som inte visade symtom på hjärt- och kärlsjukdomar. Patienterna genomgick flera hjärtkontroller och ett stort midjemått visade sig ha starkast koppling till ökad risk för hjärtsjukdomar som kan leda till hjärtattack och hjärtsvikt. Ett midjemått kunde bättre bedöma risken än BMI.

Forskare i Norge har också jämfört riskbedömning med hjälp av BMI och midjemått. Ett BMI över 30 betecknas som fetma medan BMI mellan 25-30 klassas som övervikt. I flera studier på över 650 000 deltagare visar de att övervikt ger en nästan tre gånger högre risk för hjärtsjukdomar oavsett om du är man eller kvinna. Därefter ökar risken med 41% för varje fem poäng ökning i BMI. Om midjemått används istället kunde de se att risken för hjärtsvikt ökar med 29% för var tionde extra centimeter runt midjan. För en kvinna betydde det att ett midjemått på 90 cm var 80% farligare än ett mått på 70 cm.

Tidigare studier har visat på högre nivåer av inflammatoriska markörer i blodet på personer med bukfett som en orsak. Därmed menar forskarna att en ”äppelformad kropp” snarare än en ”päronformad kropp” ökar risken för hjärtsjukdomar och att minska på just midjemåttet också minskar risken.