Vanlig tillsats gör oss feta och sjuka

Forskare kan nu ha hittat en förklaring till varför vi äter för mycket. En väldigt vanlig tillsats i livsmedel ökar nämligen risken för inflammation i tarmen, höga blodfetter och blodsockernivåer.


Vanlig tillsats i mat gör oss tjocka och sjukaVanlig tillsats i mat gör oss tjocka och sjukaDe senaste hundra åren har antal drabbade av kroniska tarminflammationer ökat dramatiskt, med höga blodfetter och blodsockervärden till följd. Detta trots att våra gener är desamma, vilket tyder på att orsaken är en yttre faktor.

Därför har forskare, vid Georgia State University i USA, nu testat och funnit att emulgeringsmedel kan orsaka inflammationer i tarmen.

Tillsatsen förändrar bakteriefloran på så sätt att tarmen lättare drabbas av kroniska tarminflammationer och metaboliskt syndrom.

Vilket leder till att vi äter mer, får högre blodsockervärden och blir fetare.

Emulgeringsmedel är en mycket vanlig tillsats i våra livsmedel, och används i nästan all färdigmat och andra livsmedel för att få rätt konsistens. Ett vanligt emulgeringsmedel är exempelvis lecitin.

Däremot kan inga säkra slutsatsen dras då det krävs mer forskning inom området. Studien är publicerad i vetenskapstidningen The Nature.